13.12.2007

You are my sunshine...

Så solen skinner. Nå er det liksom vår. Hva er det egentlig med folk og det hele, ”Nei, det er jo så fint vær, smil litt!”? Hvorfor er det, at med en gang vi ser solen, så forventer alle at hele verden skal være i godt humør? At hele verden skal smile, og løpe gjennom blomsterenger mens de synger ”tralala”? Ok, for å være rettferdig forventer sikkert ”alle” at hele verden skal være lykkelig. Jeg er jo en del av alle. Forhåpentligvis. Og det må jo finnes flere mennesker der ute som ikke setter sol og ekstase i sammenheng.

Greit det er sikkert koseligere når det er lyst, himmelen er blå, og det ikke regner. Men det er et eller annet som gjør, at når du først er deprimert, så er det mye verre å være deprimert når det er sol enn når det regner. Her kommer vi tilbake til hele den ”sol = tralala” teorien. Vi er blitt flasket opp til å tenke at fint vær muntrer oss opp, og når du da er deprimert under blå himmel, så tenker du ”Å nei, nå må jeg være virkelig lei meg, når ikke engang solen kan få frem et smil”. Og du er sikkert ikke betydelig mer deprimert enn du var i går når det regnet. Jeg vedder på klar himmel og lange dager er grunnen til en god del selvmord og selvmordsforsøk oppigjennom tidene. Jaja, ingen har noen gang påstått at verden er et lett sted å leve. Ingen har engang påstått at det er et særlig godt sted å leve. Eller hvis de har det så har de sannsynligvis vært enten høy, full, eller ekstremt tåpelige eller rike mennesker. Eller alle sammen. Når jeg tenker meg om er nok det det mest sannsynlige.

Men uansett, det er ikke et godt sted, det er bare et sted. Og uheldigvis for de fleste mennesker kommer ikke verden med en brukerhåndbok. Ingenting som forteller oss hvilke knapper vi bør trykke på, hvilke ledninger som skal kobles sammen eller noe som helst om hva som skjer hvis du plugger ting sammen uten å ha avinstallert halve livet ditt først. Alt vi har når vi er tenåringer er våre foreldres, besteforelders og søskens erfaringer og råd. Og hvis de er ærlig med seg selv, så vet de at deres brukerhåndbokfrie liv ikke har vært de mest suksessfulle i verden, at de fremdeles desperat trenger veiledning eller i hvert fall en 24 timers kontakttelefon, og på sin side ikke har så mye ekstremt verdifullt å komme med til oss stakkars uvitende ungdommer.

”No man is an island” sa John Donne i sin Meditation XVII. Vel, kanskje ikke, men broene vi bygger fra oss selv og ut til verden er ikke stabile strukturerte ting. De er som oftest hengebroer bygget av sukkerspinn, og greit nok, sukkerspinn er nam, men til slutt kan vi ende opp med å spise opp broene før de har fått en sjanse til å solidifisere seg til noe mer permanent. Som sjokolade eller salt lakris. Og når det kommer til saken, så går vi gjennom livet alene. Et menneske er for seg selv inne i sitt eget sinn, uansett hvor mye du elsker, trenger eller tenker likt som en annen person, så er du til syvende og sist alene. Jeg sier ikke at alle bør sitte hjemme i en støvete liten leilighet fylt med katter, vi har følgesvenner gjennom livet, mennesker som gjør tilværelsen mindre ensom for oss, og som vi også er partnere for. Og broene kan bli sterke nok til å holde oppe en hel hær og et par tre elefanter. Men broer kan alltids brytes ned, det er alltid en sjanse for at menneskene du er glad i kommer til å forsvinne.

Så den eneste du kan vite at du kommer til å ha for alltid, den ene personen som aldri kommer til å forlate deg, verken frivillig eller under tvang, er deg selv. Og det de fleste mennesker aldri lærer å gjøre er å stole på seg selv, å greie seg alene, de er konstant avhengig av noen som står ved deres side, holder dem oppe, og forteller dem at de må være glad, det er jo så fint vær. Ja, det kan hende det er fint vær, og det kan hende du har ting å være glad for. Men hvis du aldri klarer å stå på dine egne to ben, å være glad når du er alene og det regner, som kommer det alltid til å komme en dag når personen som holder deg oppe, glipper taket, eller du glipper taket på dem.

Så bygg broer, men bare sørg for at du ikke synker hvis sukkerspinnet regner vekk en dag når solen ikke skinner.

2 kommentarer:

Ulrikke sa...

Det var så mange ord her..

Thumbelina sa...

*klappepåhodet* du trenger ikke lese dem hvis du ikke har lyst vennen