13.12.2007

Palestina-geit

Hvordan er man unik når alle er unik på akkurat samme måte som deg? Det er plutselig blitt in å være forskjellig, å kle seg annerledes, å tenke annerledes, og være… spesiell. Eneste problemet er at alle vil være forskjellig på samme måte. Palestina-skjerf. Fuck autoritetene. Converse-sko. Ta livet på sikt, ingen planer. Menneskene som hadde tilfeldig sex og spirituelle og sjelelige problemer var rebellene for tjue år siden. Ti år siden. Fem år siden. Nå er det så mange som går på antidepressive midler, røyker hasj for å ”rømme fra alt” (eller bare for å være kul, samme tingen), at det er blitt fullstendig hverdagskost. Du kan ikke gå inn på en videregående skole nå til dags uten å dulte borti en torturert sjel, som sikkert løp rundt i rosa Bikbok-klær før de ”oppdaget sin indre dybde”. Jada, guttene og. Herregud, guttene som absolutt skulle gå i pastellfarger for et par år siden, der har du moten fra helvete. Men uansett. Det er ingen respekt i å tørre å være annerledes lenger. Fordi alle er annerledes. På AKKURAT SAMME MÅTE! Og de få som skiller seg ut, og faktisk tør å være annerledes, vel… deres type annerledes er på langt nær så kul som James Dean-typen med motorsykkel og røff utside og men-egentlig-vil-jeg-bare-bli-forstått-innside. De som skiller seg ut nå er de få som ikke tror på sex før ekteskapet. De som sitter inne og gjør lekser og jobber hardt for å nå målene sine. De som fremdeles går med rosa Bikbok-gensere på videregående og syns det er såååååå kult! Men disse gjør vi narr av. Eller kanskje ikke de som gjør masse lekser, de syns vi mer synd på fordi de ikke har venner og ”ikke noe liv”. Men tingen er at de har et liv. Tror jeg. Det er bare ikke identisk til vårt liv. Sånn som Ludvig Holberg skrev om geitebukken som raket skjegget sitt. De er geitebukkene. Og det kommer sikkert en dag hvor resten av verden plutselig bestemmer seg for å innse hvor sinnssykt kult det er å rake skjegget sitt, og så er det frem med barberhøvel hele gjengen. Det vil si skolebøkene og de rosa genserne.

Tingen med klærne. Jeg husker for to år siden var det nesten umulig å få tak i Palestina-skjerf. Nå får du kjøpt det på Lene-V. Lene-V! Det er helt sinnssvakt. Og du får kjøpt dem i rosa. Ingenting imot fargen rosa, men Palestina-skjerf skal pokker meg være røde eller svarte. Og vent litt, joda, alt imot rosa, jeg liker ikke rosa, rosa skal bare finnes i kinnene etter en eller annen fysisk anstrengelse. Samme med Converse-skoene, de fillete buksene, de unike t-skjortene kjøpt på en obskur konsert med et fullstendig tåkete band ingen har hørt om. Alle har det. Jeg kjenner en gutt som klager over at han vil ha klær som ingen andre har, men likevel insisterer han på å kjøpe alle klærne sine på Carlings. Logikk hvor? Han er en skjeggete liten geit.

Du må ikke være den første eller den siste til å holde ved en trend. Da ser du liksom bare idiotisk ut for alle andre. Men hvis alle tenkte sånn hadde vi fremdeles vandret rundt i skinnfiller. Ok, vi hadde sikkert funnet en måte å lage syntetiske, mer funksjonelle skinnfiller (100 % vanntett, GoretexTM-effekt, strykefri og maskinvennlig, kun 899,- kr!), men ingen hadde gått med tights og tunika, belter i midjen, enorme gensere til den lille sorte eller noe av det andre moteverdenen i dag sverger til. Kjedelig? Kanskje. Mindre komplisert i hvert fall. Og det med at du ikke skal være den siste, det slår litt feil i og med at etter 90-tallet har trendene typisk for en hel del andre tiår bare begynt å gå igjen og igjen… Greit nok, det var ikke nødvendigvis slik på Holbergs tid, og det er godt mulig det var logisk da han skrev det. Men i dagens samfunn blir du en trendsetter hvis du begynner å dra opp noe typisk for en annen tid. Det rare er at også her har du begrensninger. Du har gode trender, og så har du onde trender. Hvem kom opp med det utrykket, onde trender? Er trenden moralsk sett feil eller gal? Skadelig? Lidende eller merket av sinne? Er trenden den naturkraften som gir opphav til synd? Trodde ikke det nei. Men uansett. Gode trender, onde trender. La oss se på skulderputer. Dette har blitt karakterisert som den ondeste trenden som noen gang har blitt til i en mentalt forstyrret designers hode. Hvis denne trenden var en person ville den slått deg og tatt sjokoladen sin for så å spise den foran ditt gråtende og forslåtte ansikt. Skulderputer vil aldri komme tilbake. Håper jeg. Dypt og inderlig. Men for eksempel brede belter for å markere midjen, fra samme tiår, er det nye puddelhåret. Det vil si veldig populært.

Og nå vil jeg ta for meg musikken folk hører på i vår fantastiske unike tid. Hvis vi ser bort ifra techno og konsentrer oss om rock, pop og hiphop. Alle artistene virker som om de synger for det meste om hvor kule de er. Hvor mye bedre enn deg de er. Hvor lite de bryr seg om hva du syns. Hvordan de bryter vekk fra strømmen. Alle er sterke individer med bein i nesen, og først og fremst så er de unike. Band som Kaizers Orchestra, Muse, The Killers, Arctic Monkeys og Maroon 5 er suksessfulle og populære fordi du kan med en gang høre hvem som spiller. Det er bare de som høres sånn ut. Selv har jeg utrolig stor respekt for disse folkene egentlig. Men jeg syns det blir så idiotisk når man hører på dem FORDI de høres unike ut. Bare derfor. Gud forby, men hvis man liker techno (som for meg høres likt ut alt sammen), så bør man for all del høre på techno. Glattbarbert lykke.

Jeg tror tegnesereiefiguren Nemi er litt skyld i alle jentene med nærmest identisk personlighet du finner nå til dags. De elsker sjokolade, drikker som en mann, kan ikke rydde, har tilfeldig sex, får angst av forhold, men kan fremdeles finne sitt indre barn og nyte og bygge en snømann på tre centimeter når det har falt to millimeter snø. Jeg må innrømme at jeg har et par av disse karaktertrekkene selv, men det var ikke meningen jeg lover! Man blir påvirket av dem man ser opp til går jeg ut fra, og Nemi er veldig lett å se opp til. Hun er en morsom, sexy, sterk, søt jente. Hun er den første geitebukken. Men hvem er da den siste skjeggete mannen? Er det kvinnen som vil være hjemme og lage en god sunn middag til mann og barn? Hun som aldri ville bannet i pent selskap, og som aldri kunne tenke seg å innrømme at hun vil ha sex, og hun vil ha det nå. Det er vel en slags respekt for henne også, men de færreste jenter har lyst å vokse opp å bli henne. Fordi de fleste jenter vil vise at de kan også være menn. Noe som ikke er logisk i det hele tatt. Siden de ikke er menn. De har ikke y-kromosom. Det er ikke der, jeg lover deg, folk har sjekket.

Noe av det minst forståelige her i verden er hvorfor vi mennesker hele tiden prøver å passe inn og bli godtatt, samtidig som vi vil skille oss ut og bli husket. Vi vil være geitebukken i byen, men også i skogen. Samtidig. Noe som er umulig siden en geitebukk ikke kan være to steder samtidig. Det hadde jo bare vært totalt virkelighetsfjernt. Men vi kommer til å fortsette å prøve å astral prosjektere oss selv. Og siden jeg er så utrolig unik og kul og geit-esque, skal jeg skrive dette med lilla. Med et bilde av en geitebukk. Hvem sa at visuelle virkemidler var døde.

7 kommentarer:

Silje sa...

Fantastisk bra innlegg! Jeg ble så GLAD nå for at jeg kom over bloggen din, og fikk lese et skikkelig godt blogginnlegg. Stående applaus!

Vilde sa...

Jo, dette likte jeg faktisk. Det er som mine tanker er skrevet på en ryddig og oversiktlig måte av en person jeg ikke aner hvem er. Det var godt å lese.

Anonym sa...

Hei! Jeg er veldig veldig veldig enig med deg i det du har skrevet. Akkurat det samme føler jeg. :) Du er flink til å sette ord på tankene dine. Det er kjedelig med alle som tror de er "unike" når de vitterlig reagerer mainstreamt på tiden vi lever i. De mest irriterende er de studentene som ser ned på meg pga jeg er mainstream, når de sjæl er minst like mainstreame.

Thumbelina sa...

tusen takk! =) litt sjokket over at folk faktisk leser tingene mine...:P uforventet.

og det er problemet med 2000-tallet. alle stiler kommer tilbake og alt er lov så ALT er mainstream. Må gå med dykkerdrakt eller noe hvis du skal være unik.

HenrikkeSF sa...

linker deg jeg? dette var jo bare fantastisk!

Thumbelina sa...

aw, tusen takk^_^

Anonym sa...

De va skikkelig bra inlegg!